larmpartnerab.se
Om kamera & teknik

Kamera och lite teknik

Tekniskt sett är en kamera en avancerad produkt som kan ställas in för att återge bild och resultat på bästa sätt med flertalet inställningar. Om man jämför med fotografens jobb så var det inte så länge sedan fotografen hade flera olika kameror och objektiv för att ta den perfekta bilden beroende på avstånd och ljus.


En bevakningskamera sitter ofta fast monterad och skall klara av att återge bra bild oavsett motljus eller mörker. 

Därför måste den själv kunna göra fotografens jobb oavsett förhållande. Detta justeras kameran för vid installationen för att göra rätt jobb för placeringen och olika förhållande. Men allt går inte att ställa in elektroniskt därför är det viktigt att man väljer rätt kamera och där är bland annat valet av lins viktigt.


Lite av grunderna tas upp på denna sida men det är ingen fullständig guide utan vi skrapar lite på ytan.

DORI

Vad menas med DORI? 

Det är ett begrepp för att tala om vad man kan

se eller upptäcka i kameran på avstånd.


  • D =  DETECT     Se en människa
  • O =  OBSERV    Se viss klädsel
  • R =  RECOGNITION  Känna igen
  • I   =  IDENTIFICATION  Se vemVal av kamera lins

Att inte tänka på vilken lins jag behöver för kamerans placering är ett vanligt misstag som kan få stora konsekvenser på om man blir nöjd med bilden eller inte. Ju vidare lins, ju sämre blir detaljerna i bilden. Dessutom får man med väldigt mycket "data" som oftast är ovässentligt men det tar mycket plats på hårddisken. Så en anpassad lins sparar både lagringsutrymme och ger bättre detaljer på det man egentligen vill se.

En vanlig villa med garage skulle det se ut enligt nedan, beroende på vilken lins vi väljer.


A, Här kan vi idenifiera på ca 6m avstånd (I). Är vi intreserade om det finns en människa på 45-50m avstånd?
     Vill vi fylla hårddisken med data vi inte behöver?


B, Här kan vi känna igen en person på hela tomten. Fortfarande är D & O avstånden onödigt långa.


C, Här tar kameran det vi är intresserade av och detaljerna vi vill se är mycket tydligare än det vi ser på bild A 


I dessa exempel sitter en 2MP kamera på en höjd av 4 m och med en 30° vinkel. Ändras höjd och vinkel kan man anpassa området ännu mer.

Enligt kameralagen får vi endast filma på egen tomt vilket skulle innebära att upptagningen på en del av bilderna skulle strida mot lagen läs mer om kameralagen samt om hur man kan anpassa sina kameror så man följer lagen.

Megapixlar

Ett stort missförstånd eller rättare sagt okunskap så tror många att man skall ha så många megapixlar som möjligt för att det skall bli så bra som möjligt. Vad är då pixlar?

Pixlar är antalet bildpunkter som bilden är uppbyggd av, så 4MP har dubbelt så många bildpunkter som en 2 Mp kamera men blir det då bättre?


För det första så behöver du dubbelt så mycket lagringsutrymme för att spara lika mycket film med en 4MP som för en 2MP så om din hårddisk rymmer 7 dagars film med en 4MP kamera så får du istället 14 dagar med en 2MP kamera. Sen behöver en 4MP kameran mer ljus för att återge bilden bra. Så fler megapixlar kan alltså ge dig mycket sämre bild i mörker.


Ju fler bildpunkter ( högre MP) ger dig en mer detaljerad bild på längre avstånd än en kamera med lägre MP. Med en bevakningskamera så är vi ofta inte så intresserad vad som händer långt borta utan det intressanta sker ofta nära kameran så av den anledningen så krävs sällan högre antal megapixlar och samtidigt sparar vi lagringsutrymme. Så det handlar sällan om att flest MP är det bästa valet, det finns annat att tänka på.

Kamera i mörker

När vi fotograferar med en kamera eller mobilen så kan vi ju alltid välja blixt när det är mörkt eller undvika motljus in i kameran. Med en bevakningskamera får man ta hänsyn till sådanna faktorer när man väljer placeringen samt även vilken typ av kamera som är lämplig.


De vanligaste bevakningskameran växlar till svartvitt när det blir mörkt och har inbyggd IR ljus för att kompensera mörkert. Dock finns idag kameror som är väldigt ljuskänsliga (FULL COLOR) och som kan återge färger trots minimalt med ljus, dessa är väldigt effektiva för att kunna få detaljer om färger på kläder eller bilar.


Här gäller det dock att välja rätt kamera för rätt miljö för att få en effektiv övervakning, att kombinera FULL COLOR kameror med tradionella kameror ger oftas bäst resultat. FULL COLOR kameran kan övervaka större områden där man kan få detaljer på en inkrätare medans bevakning av en entre eller bakdörr fungerar en annan kamera bättre.


När LPS ger förslag på hur din kamera installation blir bäst tar vi förstås hänsyn till allt det här och mycket mer där till.


Full Color

IR belysning

Ni har kanske fått en liten inblick i att det är inte bara att slänga upp första bästa kamera och få ett fullgott reslutat, det krävs att tänka på en hel del med kamerabevakning. Det finns mycket mer att tänka på än det som behandlats här och vissa saker är något förenklat i beskrivningen annars hade texten blivit allt för lång.